Train-mee is onze eigen wielerblog. Naast het ontwikkelen van websites, fietsen we graag door de Limburgse heuvels. Ook gaan we graag de grens over om de 'echte' bergen in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië te beklimmen. We houden onze fietsavonturen al een aantal jaar bij in een blog. Met Train-mee combineren we ons werk en hobby en creëren we gelijk een mooi aandenken aan onze fietsvakanties. In 2018 hebben we de blog volledig vernieuwd. Hierdoor heeft de website nu een moderne uitstraling, is de site supersnel en heel makkelijk te gebruiken op een smartphone.

Onze rol

  • Idee en functioneel ontwerp
  • Ontwikkeling website
  • Communicatie eindgebruikers
  • Design
  • SEO
Wielerblog Train-mee

Aanpak

Oorspronkelijk hebben we Train-mee in WordPress ontwikkeld. WordPress is een heel mooi CMS om berichten in te schrijven, te herzien en comments makkelijk af te handelen. Echter, als je ook maatwerk functionaliteit aan je blog toe wilt voegen, dan zijn er in onze ogen betere opties, zoals het Laravel framework.

Voor Train-mee hebben we daarom een speciale aanpak gekozen. We blijven de berichten gewoon in WordPress schrijven en bewerken, zoals bij de oude website. Echter, we gebruiken enkel het CMS gedeelte van WordPress. De rest van de blog ontwikkelen we in Laravel, waarbij Laravel de berichten uit het WordPress systeem ophaalt via een koppeling.

Dit heeft een aantal voordelen. Alle berichten die we in het verleden geschreven hebben (inmiddels meer dan 500), kunnen in de reeds bestaande WordPress website blijven. We hoeven dus geen ingewikkelde verhuizing uit te voeren. Daarnaast schrijven we nieuwe berichten ook binnen de WordPress omgeving en hebben we nog steeds de beschikking over de fijne teksteditor en de mogelijkheden voor het beheer van de berichten.

Door de website zelf in Laravel te ontwikkelen, hebben we tegelijkertijd ook de vrijheid om de website helemaal naar wens op de bouwen. Van het design tot de werking van alle features.

Uitdaging voor de developers

Hoewel de combinatie van Laravel en WordPress voor Train-mee de ideale aanpak leek, zijn we tijdens de ontwikkeling nog flink wat uitdagingen tegengekomen. Gelukkig bleek er voor alles ook een oplossing te zijn. Zo hadden we bijvoorbeeld te maken met foto's die niet netjes weergegeven werden, links die niet meer werkten en informatie die (uit veiligheidsoverwegingen) niet zomaar door de WordPress API aan Laravel doorgegeven werd. Achteraf kunnen we concluderen dat dit slechts kinderziektes waren en zijn we heel tevreden met deze setup. Begin 2019 is de vernieuwde website voor Train-mee dan ook gelanceerd. Een succesvolle lancering gegeven de stijging van het aantal bezoekers met zo’n 50% vergeleken met het jaar ervoor.

Techniek

Backend

Icon Laravel Laravel
WordPress

Frontend

Icon Bootstrap Bootstrap

Bijzonderheden

Koppeling tussen Laravel en WordPress