WordPress is een veel gebruikt content management systeem (CMS) voor het maken van websites. Als je website een CMS heeft, kan je op eenvoudige wijze zelf de inhoud van je site aanpassen. Je kan hierbij denken aan het aanpassen van de tekst op een pagina, het toevoegen of verwijderen van afbeeldingen, of het schrijven van een blog. Je website heeft dan een aparte beheeromgeving die voor ‘gewone’ websitebezoekers niet toegankelijk is. Na inloggen kan je hier zien welke pagina’s je website heeft, en wat er precies op deze pagina’s staat.

CMS systemen

Er zijn veel verschillende CMS systemen in omloop, waarvan WordPress, Joomla! en Drupal verreweg de bekendste zijn. Bij PLint-sites maken we voornamelijk gebruik van WordPress. WordPress is in 2003 ontwikkeld door Matt Mullenberg en Mike Little en is sindsdien continu doorontwikkeld en verbeterd. De eerste versies van WordPress waren met name bedoeld voor het schrijven van blogs. Mede met hulp van de grote online community is WordPress nu ook heel geschikt om ‘gewone’ websites, webshops of zelfs webapplicaties mee te maken. Tegenwoordig wordt ruim een kwart van de nieuwe websites in WordPress gemaakt en daarmee is het een van de populairste CMS systemen.

Voordelen van WordPress

WordPress logo

Met de basis van WordPress kan je al een hele mooie website maken. Deze basis geeft je de mogelijkheid om pagina’s en berichten aan te maken, en vervolgens overzichtelijk te tonen binnen je website. Het uiterlijk van je website wordt grotendeels bepaald door het ‘thema’ dat je kiest. In een WordPress thema is de indeling van de website vastgelegd, maar bijvoorbeeld ook de kleuren, lettertypes en achtergronden die gebruikt worden. Er zijn heel veel thema’s beschikbaar voor WordPress, zowel gratis als betaald, dus genoeg mogelijkheden om een website te maken zonder ook maar één regel te programmeren.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je graag een extra functie toe wilt voegen aan je website die niet standaard voorkomt in de WordPress basisinstallatie, bijvoorbeeld een contactformulier. Voor deze extra functies kan je gebruik maken van plugins. Plugins zijn beschikbaar voor een grote verscheidenheid aan extra functionaliteit, variërend van het toevoegen van een mooie foto-slider op je homepage tot het omvormen van je website tot webshop of volledige communitysite. Ook hierbij zijn weer gratis en betaalde versies beschikbaar.

Nooit meer programmeren?

Kan je met WordPress nou alles maken zonder zelf code te hoeven schrijven? In de praktijk blijkt dit toch niet altijd het geval te zijn. Een WordPress site is vaak een goede start, maar naarmate je langer met je site bezig bent, wil je vaak wat meer. Het thema dat je gebruikt ziet er goed uit, maar je wilt bepaalde blokken toch graag even anders indelen. Ook de plugins die je gebruikt doen misschien niet precies wat je in gedachte had.

In dat geval heeft WordPress de mogelijkheid om de code in te duiken en je gewenste wijzigingen zelf te laten programmeren. Soms is dit een technisch eenvoudige layout wijziging, bijvoorbeeld het aanpassen van de lettergrootte van de tekst, of het vergroten van een afbeelding, maar ook complexe, op maat gemaakte functionaliteiten kan je toevoegen aan je WordPress website. Zo heb je het gemak van een WordPress site, maar behoudt je wel de flexibiliteit om de dingen die WordPress niet voor je doet naar wens aan te laten passen. Bij PLint-sites hebben we ruime ervaring in het customizen van WordPress. Dit gaat van het aanpassen van de opmaak tot het realiseren van nieuwe functionaliteiten.

Snel je website online met WordPress

Wil je ook een WordPress website, of heb je een WordPress site die je graag uit wilt breiden? Dan bespreken we graag de mogelijkheden met je!