Eenvoudig je boekencollectie managen met Librarian

De web app Librarian is ontstaan uit de wens om beter in kaart te brengen welke boeken we thuis in de kast hebben staan en welke al gelezen zijn. We merkten dat bij een bezoek aan de boekhandel, het boekenfestijn of een rommelmarkt steevast de vraag werd gesteld: “Heb ik dit boek nu al gelezen?”

Login pagina voor de PLint app

Met een boekenkast met honderden boeken, schrijvers die een lange lijst van titels op hun naam hebben staan en de komst van e-books, is het steeds lastiger om dit allemaal te onthouden. Vandaar het plan om een web app te bouwen waarin je je verzameling boeken kunt bijhouden.

Voor elk boek kun je aangeven of je het gelezen hebt en of je het in bezit hebt. Met een handige zoekfunctie is de vraag of je een specifiek boek al gelezen hebt snel te beantwoorden. Geoptimaliseerd voor snelheid en kleine schermen is de web app direct te gebruiken in de boekhandel of bij een kraampje.

Uiteraard is een web app als deze ook te gebruiken voor een willekeurige andere verzameling. Denk bijvoorbeeld aan cd’s, dvd’s, lp’s, maar ook postzegels, modeltreinen en suikerzakjes. Zolang de verzameling maar groot genoeg is dat de vraag soms rijst: “Heb ik die nou al?”

Onze rol

  • Idee en functioneel ontwerp
  • Ontwikkeling app
  • Project management

Single Page App

Librarian is een Single Page Application (SPA) die gebouwd is in Laravel en Vue. Een SPA heeft als voordeel dat de app maar eenmaal volledig geladen hoeft te worden, alle acties daarna gaan enkel gepaard met een refresh van de benodigde content.

Inertia: alles-in-een

In 2021 is deze app volledig herschreven. Kozen we in de eerste versie voor een backend in de cloud met Google's Firebase, toen we de app in gebruik namen bleek al gauw dat dit niet de meest handige keuze bleek te zijn. We wilden een eigen API in Laravel te ontwikkelen, maar dan moet zowel de API als de app onderhouden worden. Met de komst van Laravel inertia was de lange zoektocht naar de juiste technische oplossing voor dit type apps gevonden. Met inertia bouw je namelijk binnen één Laravel installatie een super moderne SPA met Vue. Dit is werkelijk het beste van twee werelden: alle nieuwe frontend-Vue features die je wenst en tegelijkertijd het Laravel framework voor standaard zaken als authenticatie, routing etc.

Techniek

Backend

Icon Laravel Laravel

Frontend

Icon Vue Vue