Eenvoudig je boekencollectie managen met Librarian

De web app Librarian is ontstaan uit de wens om beter in kaart te brengen welke boeken we thuis in de kast hebben staan en welke al gelezen zijn. We merkten dat bij een bezoek aan de boekhandel, het boekenfestijn of een rommelmarkt steevast de vraag werd gesteld: “Heb ik dit boek nu al gelezen?”

Login pagina voor de PLint app

Met een boekenkast met honderden boeken, schrijvers die een lange lijst van titels op hun naam hebben staan en de komst van e-books, is het steeds lastiger om dit allemaal te onthouden. Vandaar het plan om een web app te bouwen waarin je je verzameling boeken kunt bijhouden.

Voor elk boek kun je aangeven of je het gelezen hebt en of je het in bezit hebt. Met een handige zoekfunctie is de vraag of je een specifiek boek al gelezen hebt snel te beantwoorden. Geoptimaliseerd voor snelheid en kleine schermen is de web app direct te gebruiken in de boekhandel of bij een kraampje.

Uiteraard is een web app als deze ook te gebruiken voor een willekeurige andere verzameling. Denk bijvoorbeeld aan cd’s, dvd’s, lp’s, maar ook postzegels, modeltreinen en suikerzakjes. Zolang de verzameling maar groot genoeg is dat de vraag soms rijst: “Heb ik die nou al?”

Onze rol

  • Idee en functioneel ontwerp
  • Ontwikkeling app
  • Project management

Single Page App

Librarian is een Single Page Application (SPA) die gebouwd is in Vue. Een SPA heeft als voordeel dat de app maar eenmaal volledig geladen hoeft te worden, alle acties daarna gaan enkel gepaard met een refresh van de benodigde content.

Google Firebase backend

Voor het backend is ditmaal gekozen voor de cloud oplossing van Google Firebase. Een traditioneel backend zoals wij dat normaal gesproken in Laravel ontwikkelen is in dit geval niet nodig. Firebase bevat alle functionaliteit die nodig is voor een app als Librarian, waardoor we snel een volledige web app konden ontwikkelen.

Authenticatie zit ook ingebakken in Firebase, zodat we alle gegevens over je collectie veilig en eenvoudig op kunnen slaan en pas na inloggen beschikbaar maken. Voorlopig kun je enkel inloggen met een Google account, maar in de toekomst kunnen we dit uitbreiden zodat je ook met een Facebook account of e-mailadres en wachtwoord lid kan worden van Librarian.

Techniek

Backend

Google Firebase

Frontend

Icon Vue Vue