Menu Logo PLint-sites PLint-sites Webdesign en Webapplicaties
logo PLint-sites

PLint-sites

Webdesign - Webapplicatie klein pijltje

Content management systeem (CMS)

Als je een website of webshop hebt, dan wil je wellicht zelf de inhoud aan kunnen passen. De teksten die je ooit voor je website hebt geschreven, zijn aan vernieuwing toe en de foto’s die erop staan zijn misschien niet helemaal meer van deze tijd. Heb je een webshop, dan moet je bijvoorbeeld nieuwe producten toe kunnen voegen, of de prijzen van bestaande producten aanpassen. Om deze acties te kunnen uitvoeren zonder dat je programmeerkennis nodig hebt, heb je een content management systeem (CMS) nodig.

Er zijn tegenwoordig verschillende open source CMS systemen beschikbaar. Het meeste bekende content management systeem is WordPress, maar ook Joomla en Drupal worden veel gebruikt. Hoewel de beheeromgeving van deze systemen qua uiterlijk verschilt, hebben ze hetzelfde doel: eenvoudig de inhoud van je website of webshop aanpassen. Naast de (gratis) beschikbare open source systemen, kan je een CMS volledig op maat laten maken.

Voordelen van een content management systeem

Een website met content management systeem heeft verschillende voordelen ten opzichte van een statische website. Doordat je zelf de inhoud van je website aan kunt passen, heb je je webdeveloper niet meer nodig voor deze handelingen. Dat kan voor een aanzienlijke besparing in tijd en kosten zorgen. Een simpele update van een stuk tekst kun je gewoon zelf doen.

Daarnaast is de inhoud gescheiden van de opmaak van de website. Ben je op den duur de layout van je website zat? Dan kan je een nieuw ontwerp laten maken en implementeren, zonder dat je een compleet nieuwe website nodig hebt.

Om er voor te zorgen dat je website goed gevonden wordt, is de inhoud van je website van belang. Daarnaast kan je je site optimaliseren voor zoekmachines. In de meeste open source content management systemen is de zoekmachine optimalisatie (SEO) goed geregeld, al dan niet via een extra plugin. Zo geeft de ‘Yoast SEO plugin’ voor WordPress je tips voor het optimaliseren van de teksten.

Gebruikers

Voordat je je website inhoudelijk aan kunt passen, zul je moeten inloggen op de beheeromgeving. De meeste CMS systemen werken met gebruikersrollen. Zo kan je ervoor zorgen dat gebruikers alleen die teksten aan kunnen passen waar ze rechten toe hebben. Heb je bijvoorbeeld een blog waar gastschrijvers regelmatig een bericht plaatsen, dan kan een gebruikersrol ervoor zorgen dat iedere gastschrijver alleen zijn eigen berichten aan mag passen.

Zelf je website aanpassen

Het aanpassen van teksten en afbeeldingen in een content management systeem is eenvoudig. Via een text-editor die wel wat wegheeft van Microsoft Word kan je de aanpassingen maken. Ook het toevoegen van kopjes, tussenkopjes, tabellen en links naar andere pagina’s kan je via deze text-editor doen.

Het kan zijn dat je via het CMS systeem van jouw website niet alles aan kan passen wat je zou willen. In dat geval kan je de functionaliteit van je CMS uitbreiden. Soms kan dit via een plugin: een andere webontwikkelaar heeft een uitbreiding op het CMS geschreven die eenvoudig toegevoegd kan worden. Ook hiervoor kun je bij PLint-sites terecht, want wij kunnen zowel bestaande plugins uitbreiden als nieuwe plugins op maat ontwikkelen.

Ook een eenvoudig beheerbare website?

Wil jij ook een website of webshop met content management systeem zodat je deze zelf kunt beheren? Laat het ons weten, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.