In het verleden ging het lanceren (deployen in het engels) van een nieuwe of verbeterde versie van website niet zomaar zonder downtime. Met downtime bedoelen we de tijd dat de website onbereikbaar is vanwege onderhoud. Bij een WordPress website is er bijvoorbeeld korte tijd downtime op het moment dat er een update van het WordPress CMS wordt geïnstalleerd.

Voor grote, drukbezochte websites en webshops is downtime zeer ongewenst: bezoekers kunnen de website niet bereiken of erger, ze kunnen hun bestelling niet afmaken en bestellen ergens anders.

De oplossing werd dan ook vaak gezocht in het doorvoeren van belangrijke updates op een rustig moment waarop er weinig bezoek op de website is.

Zero downtime deployment is mogelijk

Het is echter wél mogelijk om een nieuwe versie online te zetten zonder dat er downtime optreedt. Dit proces wordt ‘zero downtime deployment’ genoemd.

Ook PLint-sites past zero downtime deployment toe, met name voor de webshops, online platforms en webapps die we in Laravel gebouwd hebben. We zorgen ervoor dat we de webserver en de webapplicatie zodanig opzetten en configureren, dat op het moment dat we een nieuwe versie lanceren, de website continu bereikbaar blijft.

Hiertoe wordt de nieuwe code van de website eerst opgehaald uit de online versie beheer cloud (typisch GitHub of Bitbucket) en op de webserver geplaatst. Vervolgens wordt deze vernieuwde versie op de achtergrond geïnstalleerd, terwijl de oude versie nog actief is.

Op het moment dat de nieuwe versie volledig is geïnstalleerd en alle processen correct zijn verlopen, wordt er een switch omgezet en wordt de nieuwe versie actief zonder dat de website onbereikbaar is geweest!