Logo PLint-sites PLint-sites Maatwerk websites, webshops en applicaties

Progressive web app voor intern gebruik

Met de mogelijkheden die progressive web apps ons tegenwoordig bieden, werd het tijd om voor intern gebruik een app te ontwikkelen. Een mooie manier om enerzijds nieuwe technieken toe te passen en anderzijds een app te bouwen die we ook daadwerkelijk dagelijks gebruiken. Zo konden we in zeven sloten tegelijk lopen zonder dat iemand daar last van had.

Het idee was om in de app een overzicht te maken met dagelijkse actiepunten en een overzicht met het aantal gewerkte uren en omzet. De informatie (de data zogezegd) zou uit onze eigen uren applicatie komen. Hoewel we natuurlijk op die applicatie kunnen inloggen om bovenstaande informatie in te zien, is die applicatie niet geoptimaliseerd voor smartphones. Bovendien geeft een progressive web app de mogelijkheid om push meldingen te ontvangen. Zo zijn we direct op de hoogte als er een actiepunt aan ons wordt toegekend.

Onze rol

 • Idee en functioneel ontwerp
 • Webdevelopment (front- en backend)
 • Project management

Push meldingen

Push meldingen zijn heel handig. Tenminste, als ze verstandig worden gebruikt. Elke vijf minuten een melding is wellicht wat teveel van het goede. We hebben de app daarom zo geconfigureerd dat er twee keer per dag een melding binnenkomt die aangeeft welke actiepunten er te doen zijn. Daarnaast hebben we een melding ingesteld voor nieuwe actiepunten.

Beveiliging

Hoewel de informatie in de PLintApp niet hypergevoelig is, wilden we de app zo veilig mogelijk maken. Daartoe hebben we een login systeem toegepast dat gebruik maakt van zogenaamde JSON Web Tokens. Dit is een standaard manier voor het inloggen vanuit apps en werkt vertrouwd en makkelijk. Na het correct invullen van de inloggegevens, blijf je twee uur ingelogd. Met de eerder genoemde tokens is het ook mogelijk om na die twee uur automatisch opnieuw in te loggen. Hoewel dit iets minder veilig is, zorgt het wel voor extra gebruiksgemak: de inloggegevens hoeven zo niet opnieuw ingevuld te worden.

Login pagina voor de PLint app

Snel, makkelijk en altijd up-to-date

De PLint app kan eenvoudig worden geïnstalleerd op het homescreen van je telefoon (dit gaat bijna vanzelf). Zo kun je de app nog sneller bereiken en hoef je dus niet langer in de browser naar een url te navigeren. Daarnaast is de app altijd up-to-date. Dat wil zeggen, zodra er een nieuwe versie online is, volgt er automatisch een melding om de app te updaten.

Hoewel de app technisch gezien 'gewoon' een website is, voelt het gebruik aan alsof het een native app op je telefoon is. Het grote voordeel van een progressive web app is dan ook dat je slechts één app hoeft te ontwikkelen, terwijl je voorheen aparte native apps nodig had voor Android en iOS (Apple) apparaten. En dat scheelt weer in de kosten!

Techniek

Backend

 • Icon Laravel Laravel
 • Icon PHP PHP
 • MySQL
 • API ontwikkeling

Frontend

Build pipeline

 • Vue CLI
 • Webpack
 • Git
 • Bitbucket

Tools

 • Trello

Interesse gewekt?

Is je interesse voor progressive web apps gewekt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.